Investitii in pomicultura

Pentru fermele pomicole exista posibilitatea accesarii de fonduri nerambursabile pentru realizarea de investitii in urmatoarele domenii:

Tip investitie Instrument Perioada depunere proiecte
Dezvoltarea fermelor pomicole PNDR – sM 4.1.a Investitii in exploatatii pomicole 03.05.2017 – 31.07.2017
Procesarea / vanzarea productiei Dvs PNDR – sM 4.2.a Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol 10.07.2017 – 31.10.2017

sesiune noua: TBD

PNDR – Schema de ajutor de stat: „Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea si marketingul produselor din sectorul pomicol in vederea obtinerii de produse neagricole” 16.08.2016 – 30.12.2016

sesiune noua: TBD

 

⇒ In continuare prezentam informatii pentru fiecare tip de investitie ce va pot ajuta in conturarea ideii Dvs. de proiect.

⇒ Pentru informatii detaliate referitoare la: analiza eligibilitatii ideii Dvs de proiect, calendarul lansarilor, scrierea cererii de finantare, managementul proiectului, training pentru echipa si multe altele, va rugam sa ne contactati sau sa ne transmiteti formularul de contact.

 

Dezvoltarea fermelor pomicole

 

Instrumentul de finantare: PNDR – sM 4.1.a Investitii in exploatatii pomicole

 Cine poate beneficia:

  • Fermieri;
  • Institutele de cercetare – dezvoltare din sectorul pomicol;
  • Cooperative din sectorul pomicol;
  • Grupuri de producatori din sectorul pomicol;

Care este valoarea proiectului:

  • Pana la 1.050.000 euro cu un procent de finantare nerambursabila ce poate ajunge pana la maxim 90%;

Activitatile/Cheltuielile care se pot finanta:

  • Investitii in modernizarea fermelor pomicole, inclusiv infiintarea si reconversia plantatiilor pomicole (costuri pentru defrisare si materiale de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, lucrari de plantare, sisteme de protectie pentru grindina si ploaie, echipamente de irigatii la nivelul exploatatiilor);
  • Infiintarea si modernizarea de pepiniere, pepiniere pentru producerea de material de inmultire si material de plantare fructifer, inclusiv costurile de material saditor, sisteme de sprijin, pregatirea solului, lucrari de plantare, plase anti – grindina, capsuni in spatii protejate;
  • Completarea golurilor cu puieti in plantatiile de pomi si arbusti (replantare);
  • Sisteme de depozitare, conditionare si ambalare, unitati de procesare la nivelul exploatatiei, inclusiv unitati de procesare mobile (componenta secundara). Produsele agricole depozitate, conditionate, ambalate trebuie sa provina exclusiv din exploatatia proprie;
  • Infiintarea si/sau modernizarea cailor de acces in cadrul fermei, inclusiv utilitati si racordari;
  • Achizitionarea, inclusiv prin leasing, de masini / utilaje si echipamente noi, mijloace de transport compacte, frigorifice, in scopul comercializarii produselor in cadrul lanturilor scurte;
  • Amenajarea, constructia, dotarea spatiilor de desfacere din cadrul exploatatiei si alte activitati de marketing (de exemplu: magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole), doar ca o componenta secundara a proiectului;
  • Infiintarea unui site pentru promovarea si comercializarea propriilor produse, etichetarea – crearea conceptului, creare marca inregistrata / brand);
  • Investitii in producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile, cu exceptia biomasei (solara, eoliana, cea produsa cu ajutorul pompelor de caldura, geotermala) in cadrul fermei, ca si componenta secundara in cadrul unui proiect de investitii, iar energia obtinuta va fi destinata exclusiv consumului propriu;
  • Investitii in instalatii pentru producerea de energie electrica si/sau termica, prin utilizarea biomasei (din deseuri/produse secundare rezultate din propria activitate agricola), ca si componenta secundara in cadrul unui proiect de investitii, iar energia obtinuta va fi destinata exclusiv consumului propriu;
  • Imprejmuirea suprafetelor pe care se realizeaza investitia si drumuri de exploatare;
  • Investitii in scopul indeplinirii standardelor comunitare;
  • Cheltuieli generale ale proiectului (consultanta, proiectare, avize, etc) in limita a maxim 5% pentru investitii in achizitii simple si 10% pentru investitii construtii-montaj.

Specii eligibile:

  • Pomi fructiferi: Mar, Par, Gutui, Prun, Cires, Visin, Cais, Piersic, Nectarin, Nuc, Migdal, Alun, Castan;
  • Arbusti fructiferi: Coacaz negru, Coacaz rosu, Coacaz alb, Agris, Zmeur de gradina, Afin de cultura, Mur de gradina, Mur cu ghimpi sau fara, Maces, Soc negru, Trandafir pentru petale, Lonicera caerulea, Corn, Catina, Scorusul negru (aronia);
  • Capsun.

 

Procesarea / vanzarea productiei Dvs.

 

Instrumentul de finantare: Varianta 1 – PNDR – sM 4.2.a Investitii in procesarea / marketingul produselor din sectorul pomicol

Cine poate beneficia:

  • Intreprinderile (microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii conform Legii 346/2004, precum si intreprinderi mari);
  • Cooperativele si grupurile de producatori;

Care este valoarea proiectului:

  • Pana la 1.500.000 euro cu un procent de finantare nerambursabila ce poate ajunge pana la maxim 50%.

Activitatile/Cheltuielile care se pot finanta:

  • Infiintarea, extinderea si/sau modernizarea unitatilor ce proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol, unitati mobile de procesare, mentionata in Anexa I de la TFUE, inclusiv pentru producerea bauturilor alcoolice;
  • Infiintarea, extinderea si/sau modernizarea de retele locale de colectare, receptie, depozitare, conditionare, sortare si ambalare;
  • Achizitionarea, inclusiv in leasing, de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime, mijloace de transport specializate in scopul comercializarii produselor din fructe in cadrul lanturilor scurte;
  • Achizitia de mijloacele de transport specializate in cadrul fluxului tehnologic: autocisterne, autoizoterme, rulote si autorulote alimentare;
  • Pentru operatiunea de receptie, achizitia de utilaje specializate pentru ridicare, tractare, rulare, manipulare;
  • Cheltuieli generate de imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru prelucrarea si comercializarea produselor agro-alimentare;
  • Cheltuieli aferente marketing-ului produselor obtinute, infiintarea unui site – pentru promovarea si comercializarea propriilor produse; etichetarea (crearea conceptului), creare marca inregistrata/brand, in limita a 5% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de 30.000 de euro;
  • Investitii in energie regenerabila pentru uz propriu si/sau eficienta energetica, sisteme de economisire a apei si in tehnologii de eliminare a deseurilor in unitatea proprie;
  • Cheltuieli generale ale proiectului (consultanta, proiectare, avize, etc) in limita a maxim 5% pentru investitii in achizitii simple si 10% pentru investitii construtii-montaj.

 

Instrumentul de finantare: Varianta 2 – PNDR – Schema de ajutor de stat: „Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea si marketingul produselor din sectorul pomicol in vederea obtinerii de produse neagricole”

Cine poate beneficia:

  • Microintreprinderi;
  • Intreprinderi mici si mijlocii;
  • Alte intreprinderi;

Care este valoarea proiectului:

  • Pana la 1.500.000 euro, maxim cu un procent de finantare nerambursabila ce poate ajunge pana la maxim:
    • 55% pentru Regiunea Vest (Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara) si judetul Ilfov;
    • 35% pentru Bucuresti;
    • 70% pentru celelalte Regiuni (toate celelalte judetele);

Activitatile/ Cheltuielile care se pot finanta:

1. Fabricarea altor produse alimentare – clasa CAEN 108:

  • Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase (de ex. Fabricarea ciocolatei si specialitatilor din ciocolata, a produselor zaharoase precum caramele, nuga, fondante, ciocolata alba, conservarea in zahar a fructelor, nucilor, cojilor de fructe si a altor parti ale plantelor (fructe confiate, halva), fabricarea dulciurilor sub forma de tablete si pastile – CAEN 1082;

2. Fabricarea bauturilor – clasa CAEN 110

  • Distilarea, rafinarea si mixarea bauturilor alcoolice (ex: whisky, coniac, gin) – CAEN 1101;

3. Fabricarea produselor chimice de baza, a ingrasamintelor si produselor azotoase; fabricarea materialelor plastice si a cauciucului sintetic, in forme primare – clasa CAEN 201

4.Fabricarea altor produse chimice, organice de baza – CAEN 2014:

  • fermentarea porumbului, a cartofului, a trestiei de zahar sau a produselor similare, pentru producerea de alcooli si esteri; Obtinerea alcoolului etilic se va face exclusiv prin fermentarea fructelor, conform subprogramului tematic pomicol.