O noua lansare a schemei de ajutor de stat pentru investitii realizate de companii mari si IMM-uri

mai 25, 2018

In perioada urmatoare Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa actualizeze schema de ajutor de stat H.G. nr. 807/2014 si sa deschida o noua sesiune de depunere a proiectelor.

Conform declaratiilor Guvernului, “schema de ajutor de stat va avea un buget total de 1 mld. euro pe o durata de 5 ani si spera ca pana la finalul lunii iunie sa fie adoptat cadrul legislativ pentru ca apoi firmele sa poata depune proiectele [..] Printre elementele inovatoare aduse de noua schema vor fi: diferentierea schemei pe doua categorii: investitii sub si peste 10 milioane de euro. Domeniile de interes fiind: productia, inovarea si cercetarea.” 

Va reamintim in continuare informatiile esentiale cu privire la aceasta finantare (conform ultimei lansari a schemei din 2016):

Beneficiarii eligibili sunt intreprinderile (mari si IMM-uri), care au activitate sau start-up-uri (care au capital social subscris varsat in valoare de minimum 100.000 lei), din toate sectoarele economice, exceptand domenii precum: pescuit, acvacultura, productia primara, prelucrarea si comercializarea produselor agricole, sector siderurgic, sectorul carbunelui, constructii navale, fibre sintetice, transporturi, energie si toate sectoarele listate in Anexa 1 la HG 807/2014.

 Cheltuieli eligibile:

  • Costurile fara TVA, aferente realizarii, respectiv achizitionarii de active corporale si necorporale si cheltuieli legate de inchirierea constructiilor aferente realizarii investitiei initiale
    • Active corporale: constructii, instalatii tehnice, masini si echipamente;
    • Active necorporale: active amortizabile asociate investitiei initiale, precum: brevete, licente, know-how etc.

 Valoare proiect: minim 44 mil. lei (aprox. 10 mil. euro). In varianta actualiza se doreste lansarea a doua tipuri de proiecte:

  • Pentru investitii de pana la 10 milioane de euro
  • Pentru investitii de peste 10 milioane de euro

Procentul de finantare acordat difera, in functie de regiunea de implementare:

  • pana la 15% in regiunea Bucuresti;
  • pana la 35% in regiunile Vest si Ilfov;
  • pana la 50% in restul regiunilor (Nord Vest; Nord Est; Centru; Sud Vest; Sud; Sud Est).

Comentariile sunt închise.

inapoi